woensdag, april 17, 2024
More

  Laatste berichten

  10 Fabels die je moet weten over zakelijk afval

  Er gaan veel fabels over zakelijk afval rond. Als het gaat om MKB afval, dan is het dus belangrijk dat je als ondernemer weet wat nu eigenlijk wel en niet waar is. Op die manier kan je zorgen dat alles beter wordt ingezameld en verwerkt. Als ondernemer heb je hier immers ook een verantwoordelijkheid in. Op deze plek nemen we 10 fabels met je door waarvan je op de hoogte moet zijn.

  1. Scheiden is echt scheiden

  Een belangrijke en hardnekkige fabel is die waarin wordt gesteld dat al het afval weer op een grote hoop komt bij de verwerker. Dit is niet waar. Afval dat niet goed gescheiden is, of vervuild is gaat terug naar het restafval. Als het maar even kan, dan wordt het gescheiden. 

  2. Afval scheiden is duur

  Ook dit is een fabel. Gescheiden afvalverwerking is namelijk juist veel voordeliger. Dit is ook een reden waarom er geen grote hoop van wordt gemaakt. Zelfs de containerverhuur voor de vele containers die je nodig hebt hoeft niet duur te zijn.

  3. GFT hoef je niet te scheiden

  GFT scheiden is juist heel slim. Dit is namelijk heel handig te gebruiken als biogas. Toch blijft nog altijd 21% in het restafval steken.

  4. Scheiden levert niets op

  Het is juist zo dat papier, glas, metaal of textiel gescheiden aanleveren heel veel geld oplevert als nieuwe grondstof. 

  5. Verbranden is goedkoper

  Dit is ook niet waar. Het recyclen van materiaal is goedkoper dan restafval verbranden. Dat staat dus nog los van het sparen van de natuur.

  6. Scheiden kan ook bij de verwerker

  Het is inderdaad zo dat dit soms kan, maar het is veel doeltreffender als je het zelf doet. Denk bijvoorbeeld aan blik uit restafval.

  7. Veel afval is niet bruikbaar

  Het is vaak niet bruikbaar door verkeerd of niet scheiden. Juist door papier of glas zelf te scheiden kan je het opnieuw gebruiken. 

  8. Textiel kan je beter zelf gebruiken

  Textiel is juist heel goed opnieuw als stof voor bijvoorbeeld kleding te gebruiken. Dit levert meer op dan er zelf een poetsdoek van maken.

  9. Glas is snel onbruikbaar

  Glas is juist heel goed te benutten. Een autoruit kan bijvoorbeeld zo worden omgevormd tot een vaas.

  10. Scheiden heeft voor mijn bedrijf geen zin

  Afval scheiden kan zelfs in hele kleine hoeveelheden al heel veel opleveren. Elk bedrijf kan dit dus doen.

  Latest Posts

  Mis dit niet!