Merk jij steeds meer dat je werknemers in een sleur terecht komen tijdens hun werk? Mis je de motivatie en inspiratie die ze in het begin lieten zien? Er kan van alles schuilgaan achter het veranderende werkniveau van je werknemers. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om te zorgen dat jouw werknemers zich weer krachtig en verfrist voelen in hun werk. In dit artikel doe je inspiratie op over wat jij als werkgever kunt doen om meer uit je werknemers te halen.
1. Cursussen aanbieden
Tegenwoordig zie je steeds meer bedrijven die op retreats gaan om voor meer verbinding in het bedrijf te zorgen of werknemers naar hun kern te brengen. Dit is nogal een onderneming en vraagt ook veel investering van je werknemers. Een betere optie is om activiteiten te ondernemen om je werknemers zichzelf te laten ontwikkelen. Bij https://bureauhtm.nl/ kun je gratis een organisatiescan invullen om een overzicht te krijgen van het functioneren van jouw bedrijf. Hierdoor wordt het ook direct duidelijk waar jij en je werknemers op kunnen verbeteren. Vervolgens kun je bij hen ook een programma volgen die speciaal op maat gemaakt is voor jouw bedrijf.
Dit soort programma’s en cursussen zijn de perfecte manier om aan je werknemers te laten merken dat je bereid bent om in hen te investeren. Hierdoor zullen zij ook liever iets voor jou terug willen doen, waardoor ze nieuwe motivatie en inspiratie vinden voor het succesvol uitvoeren van hun werk. Daarnaast kan het ook jou helpen om op een andere manier te kijken naar het werk dat jij en jouw werknemers uitvoeren. Je zult merken dat je met een heel nieuwe visie aan de slag gaat, waardoor de productiviteit van jouw bedrijf flink zal toenemen.
2. Meer belonen en positief stimuleren
In de drukte van het ondernemen, kan het lastig zijn om je focus te behouden op de mensen die jouw bedrijf draaiende houden. Hierdoor kunnen je werknemers zich slechts een onbelangrijke radar in het geheel voelen. Dit zorgt ervoor dat hun werk onbelangrijk voelt, dus wat hebben ze dan nog om zich goed over te voelen op hun werk? Zorg er dus voor dat je jouw werknemers voldoende beloont en complimenten geeft om te zorgen dat ze gemotiveerd blijven. Dit kun je doen op de volgende manieren:
- Houd een complimentenronde bij de maandelijkse vergadering, waar elke werknemer 1 compliment krijgt van verschillende collega’s en jou als werkgever
- Bepaal een maandelijkse prijs voor wanneer je werknemers een bepaalde productie behaald hebben
- Benoem het wanneer je opmerkt dat een werknemer iets goeds doet, dit hoeft geen groot moment te zijn, maar erkenning van een werkgever kan een flinke boost geven
Houd in je achterhoofd wat jouw rol als werkgever is voor je werknemers. Jij bent degene die hen betaalt en hun inkomenszekerheid in hand heeft, wanneer jij je werknemers het gevoel geeft dat ze gewaardeerd worden en het goed doen in hun functie, betekent dit waarschijnlijk meer dan wanneer ze dit zelf moeten beoordelen of bepalen.
3. Flexibiliteit voor de werk-privébalans
In de snel veranderende wereld van vandaag is jouw rol als werkgever van onschatbare waarde geworden in het creëren van een ondersteunende en evenwichtige werkomgeving. Een van de meest effectieve manieren waarop jij jouw werknemers kunt ondersteunen en een positieve werkomgeving kunt bevorderen, is door flexibiliteit te omarmen. Flexibiliteit in werktijden, locaties en taken heeft zich bewezen als een krachtig instrument om de werk-privébalans te verbeteren en de algehele tevredenheid en prestaties van werknemers te versterken. Je past deze flexibiliteit gemakkelijk toe door:
Flexibele werkplekken
Nee, hierbij gaat het niet om werknemers te dwingen te gaan flexwerken, het gaat erom dat je werknemers de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen waar ze kunnen werken. In tegenstelling tot het heersende gevoel dat werknemers hier misbruik van zullen maken, blijkt juist dat werknemers vaak stukken productiever zijn als ze zelf kunnen bepalen waar ze werken. Op sommige dagen komt het bijvoorbeeld beter uit om thuis te werken of misschien kan jouw werknemer ontzettend veel werk verrichten terwijl ze in de trein naar of van werk zitten. Jouw werknemer kent zichzelf het best en weet hoogstwaarschijnlijk dus ook beter waar zij het meest productief zijn. Je zult ook merken dat veel mensen hiervoor uiteindelijk toch het kantoor verkiezen boven iets anders, maar het feit dat ze zelf kunnen en mogen kiezen zorgt voor een flink gevoel van autonomie. Bepaal vooraf wel hoe vaak werknemers sowieso op kantoor moeten zijn, bijvoorbeeld twee keer per maand voor vergaderingen.
Flexibele werktijden
Dit is misschien wel nóg moeilijker om los te laten, maar als het kan bij het werk dat jouw werknemer uitvoert is het mogelijk voor de werknemer om zelf te bepalen op welke tijdstippen deze werkt. Aan de hand van allerlei onderzoeken is gebleken dat verschillende mensen het meest productief zijn op verschillende momenten; zo zijn er mensen die productief zijn in de ochtend en mensen bij wie je juist pas rond 20:00 moet aankloppen als je iets teweeg wilt brengen. Als jouw werknemers zelf kunnen bepalen op welke tijdstippen ze werken, is het wel essentieel dat je minimaal twee keer per week een centraal tijdstip bepaalt waarop iedereen beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld om 15:00 op dinsdag en donderdag, zodat goed overleg mogelijk blijft. Daarnaast kun je ook al bepalen dat bijvoorbeeld eens per maand een vergadering is op een vast tijdstip. Jouw werknemers kunnen hier vervolgens omheen plannen.
Eigen kracht stimuleren
Geef werknemers de ruimte om beslissingen te nemen en hun werk op hun eigen manier te benaderen. Dit kan hun gevoel van eigenaarschap vergroten en hun motivatie versterken. Organisaties die flexibiliteit aanbieden, hebben vaak een voordeel bij het aantrekken en behouden van talent. Werknemers zijn geneigd te kiezen voor werkgevers die begripvol zijn en de nodige ruimte bieden voor hun persoonlijke handelswijze. Zo draagt flexibiliteit bij aan het creëren van een positieve werkcultuur waarin vertrouwen en openheid heersen.
In de wereld van vandaag, waarin welzijn en balans hoog op de agenda staan, kan flexibiliteit een transformerende kracht zijn voor zowel jou als werkgever als voor je werknemers. Door een omgeving te creëren waarin flexibiliteit wordt gevierd en aangemoedigd, kun je de weg banen voor een veerkrachtige, gemotiveerde en gelukkige werkplek die gedijt in de moderne tijd. En wanneer jij en je werknemers samenwerken om een gezonde werk-privébalans te bereiken, komt het potentieel van beide tot bloei. Dat is een win-win voor iedereen.