De warmtepomp wordt steeds vaker het onderwerp van gesprek. Zeker nu de koudere dagen in aantocht zijn, denken we steeds meer na over manieren waarop we kunnen besparen op het gasverbruik. Een warmtepomp is, zelfs door de overheid, een veelgenoemd alternatief voor het verwarmen van je huis met een cv-ketel. Dat is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook voor je milieu. We zetten een aantal interessante feiten over de warmtepomp op een rij.
Feit 1: met een elektrische warmtepomp bespaar je 100% op je gasverbruik
Globaal genomen heb je twee soorten warmtepompen: hybride warmtepompen die samenwerken met je cv-ketel, maar ook volledig elektrische warmtepompen die met behulp van energie uit de buitenlucht, grond of ventilatie en een hoeveelheid elektrische energie je woning en je water verwarmen. Met een elektrische warmtepomp verwarm je helemaal gasloos. En als je dan ook nog eens elektrisch kookt zonder gas, dan heb je helemaal geen gasaansluiting meer nodig.
Feit 2: je krijgt subsidie bij aanschaf van een warmtepomp
Een warmtepomp is een flinke investering, die je op den duur zal terugverdienen door je besparing op het gasverbruik. Maar de overheid draagt een steentje bij in de vorm van subsidie. In veel gevallen kun je in aanmerking komen voor deze subsidie als je een warmtepomp koopt. En dat scheelt weer veel in de aanschafkosten.
Feit 3: een warmtepomp kan je huis ook verkoelen
De zomer is inmiddels alweer voorbij en we hebben aardig wat warme dagen gehad. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat veel warmtepompen ook de mogelijkheid hebben om je woning te verkoelen. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld koud water uit een bron of ze werken als een soort koelkast door warmte af te geven aan de buitenlucht. De exacte werking kan per warmtepomp verschillen.
Feit 4: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer rendement de warmtepomp heeft
In principe kun je een warmtepomp in ieder huis plaatsen, maar heb je een oudere woning die slecht geïsoleerd is, dan moet de warmtepomp meer moeite doen om je huis warm te krijgen. Een hybride warmtepomp kan hogere temperaturen produceren en werkt samen met de cv-ketel. Dit zorgt ervoor dat er minder hoge eisen zijn voor de isolatie van de woning. Maar er zijn ook hoge temperatuur warmtepompen die goed kunnen samenwerken met radiatoren. Op die manier heb je niet altijd vloerverwarming meer nodig in combinatie met een warmtepomp.
Feit 5: met een warmtepomp verhoog je de waarde van je woning
Wanneer je een warmtepomp laat installeren heeft dit een gunstige invloed op het energielabel van je woning. Wanneer je ook zonnepanelen laat installeren en/of je woning laat installeren, krijg je nog een beter energielabel. Je woning wordt sowieso aantrekkelijker in de verkoopmarkt, wat de verkoopwaarde van je woning weer kan vergroten.Â
Meer ‘wist-je-dat’-jes lezen voor je woning? Lees dan de artikelen in de categorie ‘Wonen’. En ontdek de meest populaire artikelen in alle categorieën. Â