zondag, mei 19, 2024
More

  Laatste berichten

  5 onbekende maar interessante feiten over trappen

  Hoewel je niet vaak over de werking of de symbolische waarde van trappen nadenkt, zijn er wellicht allerlei feiten over trappen die jou misschien toch nog een beetje zullen verrassen. Juist daarom willen we je hier graag een aantal interessante en onbekende feiten vertellen over de fascinerende wereld van trappen!

  1. De symbolische waarde van trappen

  Al duizenden jaren zijn trappen fysieke representaties van macht, prestatie en verlichting. Van de oudheid tot aan onze moderne tijd kan een trap dus vaak een belangrijke symbolische betekenis hebben.

  Zo kunnen trappen symbolisch gezien een reis suggereren. Een trap kan ook een doorgang zijn die twee dingen met elkaar verenigt, zoals plaatsen, ideeën of gemoedstoestanden. Als iemand symbolisch een trap opgaat, dan is de reis van die persoon waarschijnlijk positief. Maar als iemand echter een trap afdaalt, dan kan diezelfde reis negatief, verwarrend of deprimerend zijn.

  2. De interessante namen van bepaalde traponderdelen

  De belangrijkste basiscomponenten van een trap bestaan uit de traptredes, ofwel het horizontale oppervlak waarop we lopen. De stootborden, de verticale plankjes tussen elk loopvlak. En de ‘bomen’, wat een structurele ondersteuning is die de treden op hun plaats houdt en extra stabiliteit biedt.

  Daarnaast is er ook nog de trapwang of het wangpaneel: de zijwand van een trap. In een traditionele trap bevinden de treden zich tussen twee ‘wangen’. Deze trapwang biedt stabiliteit aan de trap. In sommige hedendaagse trappen kan deze ondersteunende functie soms verwaarloosd worden en dienen de aanwezige trapwangen voornamelijk als decoratie.

  3. De bijzondere wenteltrappen in kastelen

  In tegenstelling tot de meeste traditionele trappen, stijgen de gemetselde trappen in kasteeltorens altijd met de klok mee. Toen ze werden gebouwd, werden ze zo geplaatst om de verdediging van het gebouw te verbeteren. Want de aanvallende zwaardvechters zouden daardoor in het nadeel zijn (tenminste als ze rechtshandig zijn). Dit omdat ze nu met hun linkerzijde naar voren moeten oprukken .

  In sommige gevallen zouden de bouwmeesters zelfs elke afzonderlijke trede in een andere breedte bouwen. Mensen die het kasteel goed kennen, zijn zich hier echter van bewust en kunnen dienovereenkomstig navigeren. Dit terwijl de vijanden eerder kunnen uitglijden nadat ze hun stap verkeerd ingeschat hebben.

  trap

  4. De langste trap ter wereld bevindt zich in Zwitserland

  Je wordt er waarschijnlijk al moe van als je er alleen maar naar kijkt. Laat staan als je daadwerkelijk de duizelingwekkende 11.674 treden moet beklimmen die je nodig hebt om de top te bereiken! Deze diensttrap voor de Niesenbahn kabelbaan wordt met een hoogte van 1.669 meter als de langste trap ter wereld door de Guinness Book of Records beschouwd. Deze trappen zijn meestal alleen voor werknemers toegankelijk, maar er is één keer per jaar ook een openbare run genaamd ‘Niesenlauf’. Gelukkig staat de trein die ernaast rijdt altijd klaar om hierop mee te rijden.

  5. De unieke Chinese trap met een leeftijdsgrens

  Geloof het of niet, maar voor de wenteltrap van het Taihang gebergte in China moet je eerst een disclaimer ondertekenen voordat je deze mag beklimmen. Je moet er immers jonger dan 60 jaar voor zijn en ook geen hartaandoeningen hebben.

  Dit alles is niet zo moeilijk te begrijpen als je deze bijna 100 meter hoge constructie met eigen ogen ziet! Dit bouwwerk is immers zo hoog dat windstoten het (lichtelijk) kunnen verplaatsen. Je wilt deze trap ook zeker niet beklimmen als je snel last van duizeligheid door hoogtes hebt.

  Maar voor ieder ander persoon die wel de top ervan bereikt, zal deze zonder twijfel de adembenemende uitzichten kunnen ervaren die dit bergketen te bieden heeft.

  De fascinerende wereld van trappen

  Er worden al eeuwenlang trappen gebouwd om mensen te helpen veilig hoogtes te beklimmen en om de daarmee gepaard gaande inspanningen te verminderen. Het verkennen van de mogelijke functies of symbolieken van een trap is echter niet iets waar je dagelijks aan denkt.

  Voordat je dit artikel had gelezen, vroeg jij je misschien zelfs af: wat valt er nou aan interessants over trappen te vertellen? Maar je weet nu gelukkig beter, nadat je deze 5 wetenswaardige feiten over trappen hebt gelezen. Zo weet je dat er ook een fascinerende wereld van trappen bestaat!

  Latest Posts

  Mis dit niet!