vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  5 weetjes over oud en nieuw

  De meeste mensen vieren Oud en Nieuw traditioneel gezien feestelijk, met champagne, gezelschap en vuurwerk. Toch zijn er verschillende feiten waar velen zich niet bewust van zijn. In de tekst hieronder kom je 5 weetjes tegen over Oud en Nieuw.

  1. Vuurwerk mag je zelf afsteken

  Vroeger vóór de Tweede Wereldoorlog was het afsteken van vuurwerk nog niet zo populair. In dit tijdperk hadden de meeste huishoudens het extra inkomen niet om geld uit te geven aan vuurwerk om oud en nieuw te vieren, maar na 1950 begon het gemiddeld inkomen te stijgen waardoor men ook meer geld uit kon geven. Om deze reden heeft de verkoop van vuurwerk ook een aanzienlijke stijging gezien de afgelopen decennia. Tegenwoordig kun je zelf vuurwerk afsteken en categorie 1 vuurwerk bestellen online.

  2. Nieuwjaar wordt niet overal op 31 december gevierd

  Vrijwel alle mensen vieren Oud en Nieuw gedurende de nacht van 31 december – 1 januari. Dit geldt voor mensen rond de wereld, maar er zijn echter ook een aantal bevolkingsgroepen die ervoor kiezen om Oud en Nieuw op een andere datum te vieren. Denk zo aan de Chinezen, die naast 31 december ook een officieel Chinees Nieuwjaar hebben die plaatsvindt tussen eind januari en begin februari. Ook de moslims vieren hun eigen Islamitisch Nieuwjaar in januari, de Hindoes vieren Oud en Nieuw in februari of maart en de Joden luiden het nieuwjaar in rond eind September.

  3. Laatste week van het jaar: champagne!

  De meeste champagneflessen worden volgens cijfers geopend tijdens Oud en Nieuw en de feestdagen. Jaarlijks zien we een gemiddelde verkoop van 2,5 miljoen champagneflessen, maar slechts 5% wordt gedurende het jaar geopend. Ruim 95% van deze flessen worden bewaard voor de laatste week van het jaar.

  4. Nieuwjaarsduik

  De traditionele Nederlander doet mee aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. De Nieuwjaarsduik is een traditie waarbij duizenden mensen samenkomen bij verschillende wateren van Nederland om het water in te springen. Inmiddels wordt de Nieuwjaarsduik ook in andere landen als Canada en Curaçao gevierd.

  5. Gemiddeld wordt minder dan € 100 uitgegeven aan vuurwerk

  Volgens cijfers geeft de gemiddelde Nederlander ongeveer € 65 tot maximaal € 85 uit aan vuurwerk elk jaar. Toch zijn er Nederlanders die helemaal geen vuurwerk kopen en liever genieten van een vuurwerkshow of anderen die veel meer geld uitgeven aan vuurwerk. Vergeet niet dat het kopen van vuurwerk traditioneel gezien is begonnen om boze geesten weg te jagen. Deze Germaanse traditie is langzamerhand omgetoverd tot wat wij tegenwoordig kennen als vuurwerk afsteken om het nieuwjaar feestelijk en kleurrijk in te luiden.

  Latest Posts

  Mis dit niet!