vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  De leukste weetjes over spijkerbroeken

  De spijkerbroek, ook wel bekend als jeans, is een standaard kledingstuk dat al tientallen jaren populair is over de hele wereld. Vrijwel elke man, vrouw of kind is namelijk in het bezig van minstens 1 spijkerbroek. Lees de tekst hieronder goed door om meer te weten over spijkerbroeken.

  Geschiedenis van de spijkerbroek

  Spijkerbroeken komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Pas in het midden van de 19e eeuw werd de spijkerbroek echter populair. De spijkerbroek is ontworpen door Jacob Davis in samenwerking met Levi Strauss & Co. Het was de bedoeling om een duurzame broek te creëren speciaal ontworpen voor goudzoekers en arbeiders in de mijnbouw. Dergelijke mensen hadden een stevige broek nodig die bestand was tegen zwaar werk.

  De eerste spijkerbroeken: zonder rits

  Spijkerbroeken uit het verleden hadden geen rits zoals we die vandaag kennen. In plaats daarvan moest je je spijkerbroek sluiten met behulp van knopen. Pas later, in de jaren 1920, werd de rits geïntroduceerd als een gemakkelijkere en snellere manier om je spijkerbroek te openen en sluiten.

  De naam ‘jeans’ en de oorsprong

  De term “jeans” is afgeleid van de Franse term ‘bleu de Gêne’s. Dit betekent letterlijk blauw uit Genua. Genua is een stad in Italië die bekend was om zijn blauwe stoffen. Vanuit Genua werden spijkerbroeken of jeans vroeger geëxporteerd naar de Verenigde Staten.

  Spijkerbroeken waren niet voor vrouwen 

  Oorspronkelijk zijn spijkerbroeken ontworpen voor mannen. Al snel werd de spijkerboek echter ook populair bij vrouwen. Rond 1940 begonnen vrouwen spijkerbroeken te dragen, maar dan niet als werkkleding. De spijkerbroek werd als vrijetijdskleding gedragen door vrouwen.

  Spijkerbroeken waren oorspronkelijk werkkleding

  Vroeger werden spijkerbroeken gedragen als werkkleding door arbeiders en mijnwerkers die zwaar werk verrichten. Pas in de jaren 1950 begonnen spijkerbroeken populair te worden als vrijetijdskleding voor mannen en vrouwen. Toch worden jeans ook nog veel gedragen als werkbroek. Zo heeft bijvoorbeeld het merk Brams Paris een aantal spijkerwerkbroeken in hun collectie.

  De eerste designer spijkerbroek

  In de jaren 1970 begon de opkomst van designer jeans, met merken als Calvin Klein en Gloria Vanderbilt als eerste. Deze spijkerbroeken waren voorzien van opvallende merklabels, waarbij mensen bereid waren meer te betalen voor merkspijkerbroeken.

  Milieuvriendelijke spijkerbroeken 

  De productie van spijkerbroeken kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu, vooral vanwege het waterverbruik en de chemische processen die bij de productie betrokken zijn. Er zijn echter steeds meer merken die zich richten op duurzame productie van spijkerbroeken, waarbij ze proberen het waterverbruik te verminderen.

  Latest Posts

  Mis dit niet!