zondag, april 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Is goedkope wijn net zo lekker als duurdere?

  Wijn heeft de reputatie een redelijk prijzig drankje te zijn, zeker als je kiest voor de ‘echt goede’ soorten. Toch vallen de prijzen best mee, als je zo eens naar de gemiddelde fles die we kopen kijkt. Betekent dat dat de wijn die de meeste mensen drinken niet zo goed is? Of kan goedkope wijn net zo lekker zijn als dure?

  Verschillen in prijzen

  Koop je regelmatig wijn, dan weet je dat er flessen zijn in verschillende prijsklassen. Over het algemeen geldt dat de wijnen die je makkelijk kunt kopen niet abnormaal duur zijn. Die hele dure flessen, waar je wel eens over hoort, die zijn echt voor de verzamelaars.

  Ook binnen het ‘normale’ assortiment kunnen er  echter aardige prijsverschillen zijn. Soms komt dat voor bij een stevige wijn aanbieding: een wijn die normaal best aan de prijs is, gaat nu met korting weg. Zit je favoriet daartussen, dan is het natuurlijk zaak om flink toe te slaan.

  Om te ontdekken of de duurdere flessen die je kunt kopen beter smaken dan de goedkopere, zal je eigenlijk even wat onderzoek moeten doen. Smaken zijn namelijk erg verschillend, en al zijn duurdere wijnen vaak kwalitatief net wat beter (al kunnen er ook andere redenen zijn voor het prijsverschil), wil dat nog niet zeggen dat jij ze ook lekkerder vindt. Net als bij andere levensmiddelen geldt dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft, en zijn eigen definities van wat lekker is.

  wijn

  Waarom is de ene wijn goedkoper dan de andere?

  Maar waar komen die prijsverschillen tussen verschillende soorten wijn nu eigenlijk vandaan? Vaak heeft het te maken met hoe zeldzaam een fles is. Als er ergens maar een paar exemplaren van bestaan, is de prijs vrijwel altijd hoger dan wanneer je keuze in overvloed hebt, en er zeker geen schaarste is.

  Een Chardonnay, die is niet schaars. Dit druivenras wordt over de hele wereld gebruikt om wijnen van te maken, waardoor er aardig wat ‘concurrentie’ is, en veel aanbod. Het is een populaire soort wijn, die bij veel mensen in de smaak valt, en op veel plekken wordt verkocht. Hierdoor is de prijs in de meeste gevallen aan de wat lagere kant; er is geen schaarste te bekennen.

  Een wijn van een druif die minder vaak wordt gebruikt, of uit een gebied waar heel goede wijnen vandaan komen, maar waar maar op kleine schaal wordt geproduceerd, die is vaak veel duurder. Deze is niet zo makkelijk te verkrijgen, is behoorlijk uniek en daardoor echt iets voor verzamelaars. In de normale winkels zal je deze niet zo snel vinden, daar vind je doorgaans geen wijnen van honderden euro’s of meer.

  Latest Posts

  Mis dit niet!