vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Voorkom Auteursrechtelijke Rampen – 5 Tips voor Jouw Bedrijf!

  Een schending van auteursrecht kan grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf, ook als het niet de bedoeling was. De meeste gevallen van schending van auteursrecht zijn vergissingen, maar je kunt alsnog een claim aan je broek krijgen. Auteursrecht is er in vele vormen, of het nu gaat om teksten online of om afbeeldingen en foto’s die je niet zomaar mag gebruiken. In dit artikel geven we je een aantal tips om schending van auteursrecht te voorkomen!

  Hoe werkt auteursrecht online precies?

  Het auteursrecht beschermt iemands werk, of dit nu om tekst of een foto gaat, of zelfs een kunstwerk of een uitvinding. Alleen de maker mag bepalen wat er met zijn of haar werk gebeurt en of anderen het mogen gebruiken. In de meeste gevallen geldt een auteursrecht slechts voor een bepaalde periode. In Nederland eindigt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker. Hoe meer media erbij komen, hoe groter het risico is geworden om iemands auteursrecht te schenden. Dit is dan ook de reden dat het vandaag de dag regelmatig per ongeluk gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het online downloaden van e-books. 

  Zo voorkom je een schending van auteursrecht 

  In de meeste gevallen is een schending van auteursrecht te voorkomen. We geven je 5 tips om te zorgen dat je geen auteursrecht schendt:

  1. Overleg altijd met iemand als je materiaal van diegene gebruikt en zorg dat de toestemming zwart op wit staat, bijvoorbeeld via de e-mail. 
  2. Zorg dat jouw medewerkers goed op de hoogte zijn van de regels, mits je werknemers hebt. 
  3. Ontwikkel je zelf materiaal, maar maak je gebruik van het werk van iemand anders, bijvoorbeeld als bron? Zorg dan dat jouw materiaal genoeg afwijkt van het originele materiaal. Hoe kleiner de overeenkomst, hoe kleiner de kans op een claim van auteursrecht. 
  4. Laat je werk uitvoeren door derden, zorg dan dat het auteursrecht op het werk aan jou wordt overgedragen of dat je een licentie krijgt om het materiaal te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je een fotograaf inhuurt voor een evenement. 
  5. Zijn er twijfels? Check dan altijd goed of jouw materiaal geen auteursrecht schendt. Laat eventueel iemand van buitenaf jouw werk bekijken en beoordelen. 

  Ten slotte geven we nog een tip, voornamelijk voor ZZP’ers: neem een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met de juiste verzekering ben je beschermd tegen claims van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten. Een verzekering vergoed vaak ook kosten die je maakt aan advocatenbureaus die specifiek over auteursrechten gaan, zoals Lawfox

  Latest Posts

  Mis dit niet!