zondag, april 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Waar je op moet letten als je een cv ketel aanschaft

  Hoewel veel Nederlanders van het gas afstappen, is het voor sommige huishoudens nog interessant om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Onder meer het bouwjaar van je woning, de mate van isolatie en het al dan niet hebben van vloerverwarming speelt bij dit vraagstuk een rol. Ook van plan om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen, omdat cv-ketel-onderhoud niet meer baat? In deze blog delen we enkele belangrijke aandachtspunten.

  Een zuinig energielabel

  De zuinigheid van een cv-ketel is voor veel mensen een doorslaggevende factor, of ze nu zoeken naar een doorstroomketel, een cv-ketel met ingebouwde boiler of een verwarmingsketel met aparte boiler. Zogenoemde hoog rendement – oftewel hr – cv-ketels zijn de zuinigste in hun soort. Deze ketels halen extra energie uit de rookgassen om het water te verwarmen.

  Hoe zuinig een cv-ketel precies is, kun je aflezen aan het energielabel. Voor de ketel zelf gaan de labels tot A++ en voor het tapwater tot A. Van plan een zuinige cv-ketel te kopen? Kijk dan goed hoe het zit met cv onderhoud. Bij sommige aanbieders kun je namelijk voordelige onderhoudsabonnementen afsluiten.

  Capaciteit van de cv-ketel

  Het ene huis is groter dan het andere. Het is dan ook logisch dat het vermogen hierop aangepast moet worden. Zo hebben oudere en vrijstaande huizen met vloerverwarming vaak een cv-ketel met een grotere capaciteit nodig dan een klein appartement dat van meerdere kanten wordt omringd. Het vermogen van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW), waarbij een vermogen van tussen de 16 en 28 kW gebruikelijk is voor een tussenwoning.

  CW-waarde

  Een andere waarde die vaak wordt benoemd met betrekking tot het vermogen van een cv-ketel is de CW-waarde. CW-waarde staat voor Comfort Warm Water en geeft aan hoeveel warm water een ketel per minuut kan leveren. De CW-waarde van een ketel ligt tussen de 1 (laag comfort) en 6 (hoog comfort), waarbij een waarde van 3 vaak al voldoende is. Heb je echter een regendouche of wil je snel in een warm bad kunnen zitten? Dan is een CW3-ketel niet krachtig genoeg.

  Locatie van de cv-ketel

  Heb je een nieuwe cv-ketel gekozen? Bespreek dan met de installateur of de huidige locatie van de ketel de beste is. Wellicht dat het verplaatsen van de cv-ketel naar de bijkeuken, garage of zolder rendabeler is. Ook met het oog op de hedendaagse veiligheidseisen kan het nodig zijn om de cv-ketel op een andere plek neer te zetten. Een cv-ketel op een nieuwe plaats laten installeren is echter niet niets. Zo kan het nodig zijn om leidingen te verleggen en er moet voldoende isolatie zijn. Twijfel je over de locatie? Win dan advies in bij meerdere partijen.

  Latest Posts

  Mis dit niet!