maandag, juni 24, 2024
More

  Laatste berichten

  Waar komt een brievenbus vandaan?

  Brievenbussen zijn een alledaags object dat we allemaal kennen en gebruiken. Ze zijn van cruciaal belang voor het verzenden en ontvangen van post. Heb je je alleen ooit wel eens afgevraagd waar de brievenbus eigenlijk vandaan komt? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de brievenbus, ontdekken we wanneer deze is ontstaan en waar deze vandaan komt. We bespreken ook verschillende soorten brievenbussen die tegenwoordig worden gebruikt.

  Geschiedenis van de brievenbus

  De oorsprong van de brievenbus kan worden teruggevoerd naar het oude Egypte, waar kleitabletten werden gebruikt om berichten te versturen. Deze tabletten werden in speciale containers geplaatst die aan de buitenkant van huizen waren bevestigd. Dit kan worden beschouwd als een primitieve versie van wat we nu kennen als een brievenbus. In Europa kwamen er in de 17e eeuw steeds meer postdiensten op gang. Er was alleen nog geen gestandaardiseerde manier om post te bezorgen of te ontvangen. Mensen moesten naar het lokale postkantoor gaan om hun post op te halen. Dit veranderde echter met de komst van privépostbezorgers. In Engeland werd in 1653 ’s werelds eerste officiële brievenpostdienst opgericht door Sir Brian Tuke. Hij introduceerde ook ‘letter boxes’ die aan straatlantaarns werden gehangen. Dit was een belangrijke stap in de richting van wat we tegenwoordig als brievenbussen beschouwen. In 1849 patenteerde de Engelse uitvinder Rowland Hill een nieuwe versie van de brievenbus. Dit was het exemplaar welke aan de buitenkant van huizen kon worden bevestigd. Deze brievenbus had een klep aan de voorkant waardoor post kon worden ingevoegd. De post kon hier niet worden verwijderd zonder een sleutel. Dit ontwerp wordt nog steeds veel gebruikt in Groot-Brittannië en andere delen van Europa.

  Welke soorten brievenbussen zijn er?

  Tegenwoordig zijn er verschillende soorten brievenbussen beschikbaar. Ieder heeft hun eigen unieke eigenschappen en functies. Laten we eens kijken naar enkele populaire soorten:

  1. Wandbrievenbus: Dit is het meest voorkomende type brievenbus dat aan de muur of gevel van een huis wordt bevestigd. Het heeft meestal een klep aan de voorkant waar post doorheen kan worden gestoken.
  2. Vrijstaande brievenbus: Dit type brievenbus staat op zichzelf en is vaak te vinden naast opritten of in tuinen. Ze kunnen verschillende vormen hebben. Denk hierbij aan rechthoekig of rond en ze zijn gemaakt van materialen zoals metaal of kunststof.
  3. Ingebouwde brievenbus: Deze brievenbussen zijn ingebouwd in muren of hekken en passen naadloos in het ontwerp van het gebouw. Ze bieden een discrete manier om post te ontvangen zonder dat het de uitstraling van het gebouw verstoort.
  4. Appartementen brievenbus: Deze brievenbussen worden vaak gebruikt in appartementencomplexen of woongemeenschappen waar meerdere huishoudens dezelfde brievenbus delen. Ze hebben meerdere vakjes met individuele sleutels voor elke huurder.
  5. Pakketbrievenbus: Met de groei van online winkelen is er een toenemende vraag naar brievenbussen die ook pakketten kunnen ontvangen. Deze brievenbussen zijn groter en ruimer om verschillende maten pakketten te kunnen bevatten.

  Ben je nog op zoek naar een geschikte brievenbus of meer informatie? Bij de webshop www.brievenbuswebshop.nl vindt je een ruim assortiment aan brievenbussen. Zij hebben alle bovenstaande types en verschillende merken en eigenschappen.

  Latest Posts

  Mis dit niet!