maandag, juli 22, 2024
More

  Laatste berichten

  Welke angststoornissen zijn er?

  Angststoornissen komen veel voor in Nederland. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders krijgt ooit te maken met een angststoornis. Deze stoornis wordt vaak veroorzaakt door een ingrijpende of nare gebeurtenis. Een angststoornis is een verzamelterm voor een heleboel verschillende stoornissen, zoals een paniekstoornis of een sociale fobie. Hieronder vind je een overzicht van drie veel voorkomende soorten angststoornissen.

  Paniekstoornis

  Als je een paniekstoornis hebt, heb je te maken met terugkerende en onverwachte paniekaanvallen. Deze paniekaanvallen worden gekenmerkt door een intense angst en hebben vaak geen duidelijke oorzaak. Daarnaast ervaart iemand vaak fysieke symptomen, zoals hartkloppingen en ademhalingsproblemen. 

  Omdat deze aanvallen zo vervelend zijn en onverwachts komen, kan er angst ontstaan voor het opnieuw krijgen van een paniekaanval. Dit kan het dagelijks leven flink belemmeren.

  Sociale angst

  Een sociale angststoornis is een angst voor sociale situaties. Mensen met deze angststoornis hebben een angst om iets verkeerd te doen in sociale situaties. Ze ervaren vaak verlegenheid en een angst om beoordeeld te worden. Om deze reden vermijden ze sociale plekken of situaties waarin ze in contact staan met anderen, zoals een presentatie of een feestje.

  Wanneer mensen met een sociale fobie in een sociale situatie terecht komen, kunnen ze fysieke symptomen krijgen. Denk hierbij aan hartkloppingen, zweten, trillen en in sommige gevallen een paniekaanval. 

  Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

  Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) ervaren zorgen en angst over alledaagse gebeurtenissen. Dit kan onder andere gaan over werk, gezondheid, geld of het overlijden van een dierbaar persoon. Er is geen duidelijke aanleiding voor deze angst, maar toch ervaren personen veel zorgen en een constante staat van gespannenheid. 

  Hierboven zijn drie veel voorkomende angststoornissen genoemd. Er zijn nog een aantal andere stoornissen die niet in dit lijstje staan. Vermoed je dat je last hebt van een angststoornis? Dan is het belangrijk om hulp bij angst te zoeken. Behandelingen, zoals therapie, kunnen helpen bij het omgaan met angst.

  Bron: https://www.de-online-psycholoog.nl/

  Latest Posts

  Mis dit niet!