vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat 11% van de mensen linkshandig is…

  De meeste mensen op de wereld zijn rechtshandig, slechts 11% van de wereldbevolking is linkshandig (bron 1). Maar waarom is dit zo? En is dit het enige wat linkshandige mensen speciaal maakt? Vandaag duiken we wat dieper in de wereld van linkshandigen.

  Waarom zijn linkshandigen ondervertegenwoordigd?

  Je bent niet de enige die zich afvraagt waarom het grootste deel van de wereldbevolking rechtshandig is en niet linkshandig. Er zijn talloze onderzoeken ingesteld naar de oorzaak hiervan. Wetenschappers gaan er voornamelijk vanuit dat het evolutionaire proces invloed heeft gehad op de verhouding rechtshandigen en linkshandigen. Het is aannemelijk dat de mensheid ooit gelijk verdeeld was, 50% van de mensen was linkshandig en 50% van de mensen was rechtshandig. Maar de mensheid is geëvalueerd en deze verhouding ook (bron 2). 

  Daarnaast is het ook nog zo dat links schrijven in bepaalde culturen verboden was tot een aantal decennia geleden (bron 3). Omdat men er simpelweg vanuit ging dat deze mensen niet goed konden schrijven met rechts. Tegenwoordig weet men wel beter en is gebleken dat linkshandigen zelfs vaak unieke vaardigheden hebben.

  Wist je dat er zelfs een speciale dag voor linkshandigen is?

  Voor alle mensen die linkshandig zijn is er een speciale dag in het leven geroepen (bron 4), deze dag valt ieder jaar op 13 augustus. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de problemen waar veel linkshandigen mee kampen. Het kan als linkshandige namelijk knap lastig zijn om jezelf te manoeuvreren in een wereld die voornamelijk rechtshandig is. Ieder jaar wordt er meer bekendheid gegeven aan deze speciale dag en zijn er ook steeds meer deelnemers. De dag voor linkshandigen is in het leven geroepen door de belangenvereniging van linkshandigen. Deze vereniging werd in 1975 opgericht door de Amerikaan Dean R. Campbell. Het kan toeval zijn maar in 2021 valt de dag voor linkshandigen op vrijdag de 13e! 

  Linkshandigen zijn vaak creatiever en hebben meer weerstand

  Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak hiervan is maar het komt vaak voor dat linkshandigen excelleren in sport en muziek (bron 5). Bijzonder veel topsporters en muzieksterren zijn linkshandig. Uit onderzoek is gebleken dat linkshandigen gemiddeld gezien zelfs beter opgeleid zijn en betere banen hebben dan rechtshandigen (bron 6).

   

  Bronnen:

  Bron 1: https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a34105197/waarom-schrijven-sommige-mensen-links/

  Bron 2: https://www.researchgate.net/publication/23639739_Review_Why_are_some_people_left-handed_An_evolutionary_perspective  

  Bron 3: https://www.rug.nl/news/2015/09/sterke-aanwijzingen-gevonden-die-mythes-over-links–en-rechtshandigheid-naar-de-prullenbak-verwijzen

  Bron 4: https://www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl/nieuws/algemeen/322148/-een-op-de-tien-mensen-is-linkshandig-en-toch-is-de-wereld-rechts 

  Bron 5: 

  https://www.nsmbl.nl/13-interessante-feitjes-linkshandigen-die-je-misschien-nog-niet-wist/ 

  Bron 6: 

  https://www.scientias.nl/linkshandigheid-is-tof-en-wel-om-deze-negen-redenen/

  Latest Posts

  Mis dit niet!