maandag, september 16, 2024
More

    Laatste berichten

    Wist je dat 8% van de mensen een extra rib hebben…

    De ribben geven bescherming aan de organen en maken ventilatie van de luchtwegen mogelijk (bron 1). Het menselijk lichaam heeft normaal gesproken 24 ribben, 12 aan elke kant. Maar soms is er een extra rib, of zijn er zelfs twee extra ribben aanwezig. Maar hoe kan dit precies? En hoe weet je zeker dat jij geen extra rib hebt? Wij vertellen alles wat je moet weten en leggen uit hoe je erachter kan komen of je een 25e rib hebt of niet. 

    Een extra rib wordt ook wel halsrib genoemd

    De ribbenkast bestaat uit twaalf ribben aan elke zijde. Deze ribben zitten vast aan de achterkant van het lichaam via de wervelkolom. Aan de voorzijde zijn de bovenste zeven paar ribben bevestigd, aan het borstbeen. Daarentegen zitten de onderste twee paar niet vast aan de voorzijde en worden daarom ook wel zwevende ribben genoemd (bron 2). De extra rib die 8% van de mensen hebben, heeft de naam halsrib gekregen. Dit is een overtollige rib die aan de halswervel zit bevestigd en heeft geen functie (bron 3).

    Hoe ontstaat een halsrib?

    Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoe ontstaat een halsrib en hoe weet ik of ik er eentje heb? Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van de extra rib. Het is bekend dat de halsrib vaak in paren voor komt en dat het een anatomische afwijking is die vaak bij miskramen wordt gezien. Het is echter niet duidelijk of de halsrib een oorzaak kan zijn van een miskraam (bron 3).

    Veelvoorkomende klachten bij een extra rib

    Een halsrib blijft vaak onopgemerkt omdat deze helemaal geen klachten hoeft te geven. De aanwezigheid van een of meerdere halsribben wordt vaak bij toeval ontdekt.  Als iemand klachten ervaart wordt er gesproken van het halsribsyndroom. De extra rib kan namelijk de zenuwvlecht in de hals beknellen. Op deze manier kunnen er klachten op diverse plaatsen in het lichaam ontstaan. Een veelvoorkomende klacht van het halsribsyndroom is pijn in de arm, vooral bij het optillen. Ook kan de hand aan krachtverlies leiden en kan er een doof of tintelend gevoel optreden. Soms is er een knobbel of bult voelbaar in de nek en ook kan de nek pijnlijk of stijf aanvoelen. Daarnaast kunnen de schouderspieren soms zo gespannen zijn dat er hoofdpijn kan optreden (bron 2).

    Wat te doen bij een diagnose van het halsribsyndroom?

    De symptomen van het halsribsyndroom kunnen in verband worden gebracht met andere oorzaken, zoals een verkeerde werkhouding of een hoge mate van stress. Er kan met onderzoek worden geconstateerd of er daadwerkelijk een extra rib aanwezig is. Heb je geen klachten? Dan hoeft de halsrib niet verwijderd te worden. Bij klachten is het wel een mogelijkheid om de halsrib of -ribben te laten verwijderen. Let op: dit is geen garantie voor het verminderen of laten verdwijnen van klachten (bron 3).

    Bronnen:

    Bron 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rib_(anatomie)

    Bron 2: https://www.menselijklichaam.nl/skelet/ribbenkast/

    Bron 3: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/157681-halsrib-en-halsribsyndroom.html/

     

    Latest Posts

    Mis dit niet!