maandag, juli 22, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat de 3 meest voorkomende talen in de wereld Mandarijn Chinees, Spaans en Engels zijn…

  Je weet waarschijnlijk wel dat er op deze aardbol veel verschillende talen worden gesproken. Maar weet je ook wat de meest voorkomende talen in de wereld zijn als we kijken naar het aantal native speakers? Vaak wordt gedacht dat Engels op nummer één staat, maar Engels komt pas op de derde plaats. Op de eerste plaats staat Mandarijn Chinees en op de tweede plaats Spaans (bron 1).

  Mandarijn Chinees

  In totaal zijn er wel vijftien verschillende Chinese talen (bron 2). Het Mandarijn is er hier één van en dit is ook de standaardtaal. Vaak wordt met ‘de Chinese taal’ dan ook Mandarijn Chinees bedoeld. Deze taal wordt gesproken in Volksrepubliek China, Maleisië, Taiwan, Singapore en de Verenigde Staten. Doordat het Mandarijn Chinees een geheel eigen schrift heeft is het lastig te vertalen.

  Spaans

  In 21 landen op de wereld wordt Spaans gesproken. De meeste Spaanse sprekers wonen in Latijns-Amerika. Ook binnen de Spaanse taal vinden we een aantal dialecten, zoals het Catalaans. Spaans is een stuk makkelijker aan te leren dan het Chinees, omdat het geen eigen schrift kent en de uitspraak vaak gelijk is aan hoe het staat geschreven.

  Engels

  De Engelse taal komt dus pas op de derde plaats van de meest voorkomende talen. Let wel: het gaat hierbij om het aantal native speakers. Ondanks dat Engels een stuk minder native speakers heeft dan het Mandarijn Chinees en het Spaans, is het wel de meest invloedrijke taal ter wereld. Als we kijken naar het aantal personen met Engels als tweede, derde of vierde taal, komt Engels wel degelijk op de eerste plaats (bron 3).

  Ruim 6.000 talen

  We hebben het nu gehad over de meest voorkomende talen, maar hoeveel talen zijn er eigenlijk in totaal? Dat is waarschijnlijk meer dan je denkt, namelijk ruim 6.000 talen. Wel neemt dit aantal steeds meer af vanwege oorlogvoering en verstedelijking. Er wordt daarom gedacht dat er over honderd jaar meer dan 3.000 talen zijn verdwenen.

  Je zou misschien denken dat dat alleen maar positief is. Als er minder talen zijn, kunnen we immers makkelijker met elkaar communiceren. Een taal is echter een cultuuruiting en dat verdwijnt dan ook. Een land kan daardoor een deel van haar cultuur verliezen en mensen kunnen zich dan minder goed onderscheiden. Het verdwijnen van talen brengt veel voordelen met zich mee, maar het heeft dus ook een negatieve kant.

   

  Bronnen:

  Bron 1: https://www.vertaalbureau-perfect.nl/actueel/de-top-10-meest-gesproken-talen

  Bron 2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_talen

  Bron 3: https://www.ef.nl/blog/language/meest-gesproken-taal-ter-wereld/

  Latest Posts

  Mis dit niet!