woensdag, april 17, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat een kus van 1 minuut 26 calorieën verbrandt…

  Zoenen: we doen het allemaal. Het is niet alleen goed voor je relatie, maar wist je dat kussen eigenlijk ook heel gezond is? Tijdens een passionele kus verbrand je best een aantal calorieën. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met een uitje naar de sportschool, maar alles is mooi meegenomen. Bovendien zijn er nog een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen verbonden aan een potje zoenen. 

  Calorieën verbranden met zoenen

  Zoenen is hartstikke gezond. Met een kus verbrand je namelijk een hoop calorieën; zelfs meer dan met wandelen! Doorgaans verbrand je ongeveer twee tot zes calorieën per minuut. Maar een passionele zoen zou zomaar wel eens meer calorieën kunnen verbranden. Hoe meer passie in je kus, hoe meer calorieën je verbrand. Daarnaast helpt het ook mee om te gaan staan tijdens het zoenen. Je zult staand namelijk meer verbranden dan zittend. Natuurlijk vliegen de kilo’s er niet af na een kus, maar het kan ook geen kwaad (bron 1).

  Minder stress door een kus

  Calorieën verbranden is niet het enige voordeel van zoenen, het zorgt ook voor minder stress en een gevoel van blijdschap. Er zitten namelijk veel gevoelige zenuwen in je lippen en je tong. Deze zenuwen sturen tijdens het zoenen informatie door naar je brein. Hierdoor komen de stoffen endorfine en dopamine vrij. Dit zijn de fijne stofjes in je lichaam, omdat ze zorgen voor een gevoel van geluk en genot. Daarnaast zijn er aanwijzingen om te geloven dat zoenen zorgt voor minder stress. Stellen die een kwartier lang hebben gezoend, maken minder van het hormoon cortisol aan. Dit is het stofje dat stress veroorzaakt. Een win-win situatie, toch? (bron 2).

  Kus

  Zoenen is goed voor je tanden

  Een stinkende adem is een van de grootste afknappers tijdens het zoenen. Wist je dat speekseluitwisseling goed is voor je gebit? Tijdens het kussen wissel je speeksel met elkaar uit. Dit klinkt niet zo smakelijk, maar het is echt goed voor je tanden. Door het extra speeksel in je mond worden bacteriën weggespoeld. Dit gaat tandbederf en een slechte adem tegen (bron 2).

  Allergische reacties verminderen met een dagelijkse kus

  Misschien heb je er wel eens iets over gehoord: zoenen tegen hooikoorts. De meningen zijn verdeeld, maar sommige onderzoekers zeggen dat elke dag een halfuurtje zoenen met je geliefde een goede manier is om allergische reacties te verminderen. Bij een aantal hooikoortspatiënten was de productie van histamine in het lichaam aanzienlijk verminderd na het zoenen. En laat dit nu net het stofje zijn dat niezen, tranende ogen en een loopneus veroorzaakt (bron 3). Echter, er is niet volledig bewezen of elke dag een halfuurtje zoenen daadwerkelijk helpt. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. 

  Nu je hier toch bent: wist je dat een vrouw zo’n 3.5 kilo lippenstift opeet in haar leven? Vind allerlei verrassende feitjes op onze website, zo heb je bij elke sociale gelegenheid iets te vertellen.

  Bronnen:

  Bron 1: https://www.ad.nl/wonen/12-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-kussen

  Bron 2: https://www.etos.nl/advies/seksualiteit/gezondheidsvoordelen-zoenen/

  Bron 3: https://www.nu.nl/wetenschap/726675/zoenen-helpt-bij-hooikoorts.html 

   

  Latest Posts

  Mis dit niet!