zondag, april 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat frisdrank al in de gouden eeuw uitgevonden is…

  Frisdrank kennen we allemaal natuurlijk. Een mierzoet drankje met prik, waar de meeste kinderen dol op zijn. We hebben geleerd dat het ongezond is, en dat het met mate gedronken moet worden. Maar waar komt de naam frisdrank vandaan? En welke soorten frisdrank zijn er? De favoriet bij uitstek is waarschijnlijk Coca Cola, maar er zijn nog zoveel meer soorten frisdrank. U zou misschien denken dat dit vragen zijn die kinderen bezighouden, maar ook volwassenen willen dit soort dingen graag weten. Want weet u bijvoorbeeld waar de bubbels in het drankje vandaan komen?

  De oorsprong van frisdrank

  De allereerste frisdrank werd gemaakt in de 17e eeuw, en het werd toen nog priklimonade genoemd. Dit eerste drankje had de smaak van citroen, en was dus eigenlijk vernoemd naar het fruit wat ervoor gebruikt was (lemon-ade). Uiteindelijk zijn we alle smaken hetzelfde gaan noemen, en kennen we het tegenwoordig collectief als limonade. Waar limonade een siroop is die nog gemengd dient te worden, is frisdrank een kant-en-klare siroopdrank.

  Prikkelend lekker

  Het prikkelende gevoel wat frisdrank in uw mond brengt, komt van het koolzuurgas. Dit stofje werd in 1750 ontdekt, maar pas twintig jaar later ontdekte men hoe het toegevoegd kon worden aan water. Het koolzuurgas wordt onder druk met het water vermengd en vervolgens gebotteld. Daarom hoort u ook het ontsnappende gas wanneer u de fles opent! Niet iedereen houdt van het gevoel van koolzuur, maar het is toch een speciale ervaring als u de geschiedenis van het drankje in uw achterhoofd houdt!

  Latest Posts

  Mis dit niet!