vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat katten 66% van hun leven in slaap zijn geweest…

  Denk je dat je kat te veel slaapt? Waarschijnlijk hoef je je nergens druk om te maken, want katten slapen nu eenmaal veel. Volwassen katten slapen gemiddeld vijftien uur per dag, terwijl jonge katten en senioren ruim twintig uur per dag slapen (bron 1). Als je die tijden allemaal bij elkaar optelt, merk je dat katten ongeveer 66% van hun leven in slaap zijn geweest.

  Waarom slapen katten zoveel?

  Nu vraag je je natuurlijk af waarom een kat zoveel slaapt. Daar is een eenvoudige verklaring voor: katten slapen veel om energie te besparen voor de jacht. Het jagen op een prooi kost hen namelijk veel energie. De gewoonte om veel te slapen hebben ze geërfd van hun voorouders en is dus nog in hun systeem voorgeprogrammeerd (bron 2). Ook als jij je kat voldoende te eten geeft en je kat niet jaagt, zal hij alsnog veel slapen.

  Kleine dutjes

  Mensen hebben vaak één lang slaapblok. Soms doen we nog een dutje overdag, maar vaak niet. Bij katten is dit anders: zij doen juist verschillende dutjes op een dag. Tijdens die dutjes slapen ze voornamelijk licht, zodat ze altijd klaar zijn voor de jacht. Hun zintuigen staan dan nog op scherp. Wil je weten of je kat in een lichte of diepe slaap is? Kijk dan of de oren trillen. Als dit gebeurt, is je kat in een lichte slaap.

  Verschillende slaapplekken

  Voor een kat is het belangrijk om verschillende slaapplekken te hebben in huis. Kijk daarom of je meerdere plekjes kunt maken. Het is fijn als je minstens één plekje hebt dat lekker hoog is. Op een hogere plaats slaapt een kat beter, omdat hij dan meer overzicht heeft zodra hij zijn ogen opendoet (bron 2).

  Zo herken je of je kat te veel slaapt

  Omdat katten zoveel slapen zijn veel mensen al snel bang dat hun kat teveel slaapt. Vaak is dat niet het geval. Het kan echter wel zo zijn dat er iets mis is met je kat en dat hij daarom te veel slaapt. Dit herken je als er plotseling een verandering in het slaappatroon is. Als er iets mis is, is er vaak ook sprake van andere symptomen. Denk hierbij aan verminderde  activiteit, gewichtsverlies, agressie, ongewenst plassen of een verandering in het eetpatroon (bron 3). Vermoed je dat er iets mis is? Breng dan een bezoekje aan de dierenarts.

   

  Bronnen:

  Bron 1: https://www.kattenadvies.com/hoeveel-slaap-heeft-mijn-kat-nodig

  Bron 2: https://hartvoordieren.nl/tips-voor-een-gezonde-kattenslaap/

  Bron 3: https://dedierenoppas.nl/blog/waarom-slapen-katten-zo-veel

  Latest Posts

  Mis dit niet!