De meeste mensen denken dat spinnen tot de insecten behoren, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk heel wat verschillen tussen spinnen en insecten. Daarom behoren spinnen tot een andere categorie. Wat zijn die verschillen nu precies en tot welke groep behoren spinnen dan? In dit artikel lees je hier alles over.
Verschillen tussen spinnen en insecten
Misschien denk je dat spinnen en insecten veel op elkaar lijken, maar er zijn toch wel een aantal belangrijke verschillen. Hieronder hebben wij deze verschillen voor je op een rij gezet.
Een spin heeft:
- Acht poten
- Zes tot acht ogen
- Een kopborststuk en een achterlijf
Een insect heeft:
- Zes poten
- Twee ogen
- Een kop, een borststuk en een achterlijf
Vanwege deze verschillen worden spinnen en insecten in andere categorieën ingedeeld. Een spin is daardoor dus geen insect.
Spinachtigen
Spinnen behoren tot de groep spinachtigen. Hieronder vallen ook hooiwagens, teken, mijten en schorpioenen. Deze groep valt wel weer onder de categorie geleedpotigen, waar insecten ook toe behoren (bron 2).
Spinnen zijn enorm belangrijk
Veel mensen zijn bang voor spinnen, maar dat hoeft helemaal niet. Spinnen zijn zelfs enorm belangrijk, dus je kunt ze beter niet doden. De beestjes eten namelijk allemaal kleine diertjes op, zoals muggen, zilvervisjes en pissebedden. Zijn er geen spinnen meer? Dan krijgen we veel overlast van verschillende soorten insecten en andere kleine diertjes (bron 3). Ook in huis is dat niet fijn, dus laat die spin er gewoon zijn!
Meerdere soorten spinnen
Waarschijnlijk heb je gedurende je leven wel een aantal verschillende soorten spinnen gezien. Maar dat er wel 45.000 verschillende soorten spinnen zijn wist je waarschijnlijk nog niet. Hier in Nederland kunnen we ongeveer 700 verschillende soorten onderscheiden (bron 4). Deze soorten verschillen voornamelijk in hun lichaamsbouw en gedrag, maar ook in het voedsel dat ze eten en de manier waarop ze hun prooi vangen. Zo zijn er ook spinnen die geen web maken, maar hun prooi vangen door samen te jagen.
Bronnen:
Bron 1: https://schooltv.nl/files/PROGRAMMA/Basisonderwijs/DeBuitendienst/Spin_of_insect.pdf
Bron 2: https://wet.kuleuven.be/wetenschapinbreedbeeld/lesmateriaal_biologie/systematiek