zondag, mei 19, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat veel mensen last hebben van tandartsangst…

  Niemand vindt het leuk om naar de tandarts te gaan. Er zijn echter ook mensen die het zó vervelend vinden om naar de tandarts te gaan dat zij een afspraak maar blijven uitstellen en vaak helemaal niet meer gaan. Dit wordt ook wel tandartsangst genoemd. Heb jij ook last van angst voor de tandarts? Volg dan de tips in dit artikel op. Het is namelijk wel belangrijk dat je geregeld blijft gaan. Zo blijft je gebit gezond en voorkom je problemen die je angst misschien nog wel veel erger maken.

  Praat erover!

  Als je tandartsangst hebt is het verstandig om naar een tandheelkunde praktijk met ervaren tandartsen te gaan. Als je bij de ervaren tandarts aangeeft dat je het eng vindt om naar de tandarts te gaan zal hij of zij hier rekening mee houden. Je krijgt dan bijvoorbeeld meer uitleg over de behandeling en de tandarts zal vaker vragen of je je op je gemak voelt. Ook kun je er voor kiezen om naar een speciale angsttandarts te gaan. Hij of zij is gespecialiseerd in het helpen van mensen met angst voor de tandarts.

  Zorg voor goede afleiding

  Een manier om je angst te verminderen tijdens een controle of behandeling bij de tandarts is door jezelf af te leiden. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt en vraag aan deze persoon of hij tijdens de controle tegen je wilt praten. Zo concentreer je je minder op de tandarts. Een andere manier om jezelf af te leiden is door muziek te luisteren wanneer je in de tandartsstoel ligt of door ademhalingsoefeningen te doen. Als dit allemaal niet werkt kun je de tandarts vragen om een kalmerend middel.

  Durf je echt niet?

  Het kan natuurlijk ook zijn dat je zo bang bent voor de tandarts dat je het niet eens durft om een afspraak te maken. In dat geval is het nog belangrijker om snel iets aan je angst te doen. Het is daarbij belangrijk om met anderen te praten over je angst. Zij kunnen je helpen om je angst te overwinnen. Misschien kunnen zij jou wel vertellen over positieve ervaringen bij de tandarts, deze verhalen maken je wellicht minder angstig. Vind je het niet fijn om iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen? Praat er dan met je huisarts over.

  Latest Posts

  Mis dit niet!