maandag, juli 22, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat vogels de zwaartekracht nodig hebben om te slikken…

  Vogels maken geen slikbeweging zoals mensen dat doen. Ze houden gewoon hun snavel omhoog en laten hun prooi naar beneden glijden. De vissen of kikkers die ze vangen komen vaak dus in zijn geheel in de slokdarm terecht. Sommige vogels scheuren hun prooi wel eerst in stukjes met hun snavel of slaan het kapot tegen stenen. Bij het slikken gebruiken ze ook hun kaken en tong, maar ze hebben dus eveneens de zwaartekracht nodig (bron 1).

  Geen vogels in de ruimte

  Je zou denken dat een vogel zich beter kan settelen in de ruimte dan een mens. Een vogel kan immers vliegen en zou daardoor wellicht makkelijker met de gewichtloosheid om kunnen gaan. Het is echter niet duidelijk of het voor vogels niet veel lastiger is om te vliegen als er geen zwaartekracht is. Vogels zijn best slim en zouden zich misschien kunnen aanpassen, maar dat weten we niet zeker (bron 2).

  Daarbij is het zo dat vogels sowieso niet kunnen overleven zonder de zwaartekracht. Aangezien ze zonder de zwaartekracht niet kunnen slikken, kunnen ze niet eten in de ruimte. Daardoor zullen ze in de ruimte uithongeren. Om die reden worden er ook geen vogels naar de ruimte gestuurd.

  Vogels kauwen met een inwendig orgaan

  Zoals je misschien wel weet kauwen vogels het voedsel niet met hun snavel. Ze hebben ook geen tanden, dus dat is niet mogelijk. Vogels hebben echter een inwendig orgaan waarin het voedsel zachter wordt gemaakt, namelijk de krop. Hierin wordt het voedsel zacht geweekt. Jonge vogels krijgen van hun ouders fijn geweekt voedsel uit hun krop (bron 3).

  Meerdere magen

  Een ander verschil tussen vogels en mensen als we kijken naar de spijsvertering is het aantal magen. Wij hebben natuurlijk maar één maag, maar vogels hebben er twee. De eerste maag is de kliermaag. In deze maag wordt het voedsel gemengd met maagsappen. De tweede maag is de spiermaag die uit twee schijven bestaat. Het voedsel wordt in deze maag nog verder verteerd doordat de schijven langs elkaar bewegen. Hier worden ook de nodige voedingsstoffen uit de voeding opgenomen.

   

  Bronnen:

  Bron 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Slikken#:~:text=Bij%20veel%20vogels%20is%20de,kaken%20en%20tong%2C%20omlaag%20glijdt.

  Bron 2: https://animals.howstuffworks.com/animal-facts/birds-in-space.htm

  Bron 3: https://www.dierenbox.nl/spijsverteringskanaal-vogels-hoe-verteerd-een-vogel-zijn-voedsel/

  Latest Posts

  Mis dit niet!