maandag, juli 22, 2024
More

  Laatste berichten

  10 leuke feitjes over het Oktoberfest in München

  Het Oktoberfest, het grootste bierfestival ter wereld, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar München, Duitsland. Met zijn kleurrijke tradities, overheerlijk eten en natuurlijk het legendarische Duitse bier, is het Oktoberfest een viering die je niet wilt missen. Of je nu een fervent fan bent van dit beroemde festival of gewoon nieuwsgierig bent naar de fascinerende achtergrond ervan, hier zijn 10 leuke feitjes die je misschien nog niet wist over het Oktoberfest.

  1. Oorsprong en geschiedenis

  Het Oktoberfest begon als een huwelijksceremonie in oktober 1810 tussen kroonprins Ludwig van Beieren (later koning Ludwig I) en prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. Het volk van München werd uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen, en zo ontstond het Oktoberfest.

  2. Duur van het festival

  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, begint het Oktoberfest meestal in september. Het festival duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen en eindigt op de eerste zondag van oktober, hoewel het soms wordt verlengd tot na die datum.

  3. Bierconsumptie

  Het Oktoberfest staat bekend om zijn overvloedige bierconsumptie. Tijdens het festival wordt jaarlijks meer dan 7 miljoen liter bier gedronken. Dit bier wordt gebrouwen volgens de Reinheitsgebot, de Duitse zuiverheidsregel die stelt dat bier alleen water, mout, hop en gist mag bevatten.

  4. Lederhosen en dirndls

  Een van de iconische aspecten van het Oktoberfest zijn de traditionele Beierse klederdracht. Mannen dragen lederhosen, leren broeken die vaak met bretels worden gedragen, terwijl vrouwen dirndls dragen, bestaande uit een jurk, een blouse en een schort. Een interessant feitje over lederhosen is dat ze oorspronkelijk werden gedragen door arbeiders in de Alpenregio van Duitsland en Oostenrijk, voordat ze werden aangepast als feestkleding.

  5. Het reuzenrad

  Het Oktoberfest heeft meer te bieden dan alleen bier en traditionele kledij. Een van de populaire attracties op het terrein is het reuzenrad. Het biedt een prachtig uitzicht over het festivalterrein en de stad München.

  6. Het Oktoberfestbier

  Het bier dat tijdens het Oktoberfest wordt geserveerd, staat bekend als “Oktoberfestbier” of “Wiesnbier”. Het wordt speciaal gebrouwen voor het festival en heeft meestal een iets hoger alcoholpercentage dan traditioneel Duits bier.

  7. Oorspronkelijke doel

  Hoewel het Oktoberfest nu vooral bekend staat als een bierfestival, was het oorspronkelijke doel ervan om de Beierse cultuur en tradities te vieren. Tegenwoordig omvat het festival echter ook attracties, kermisattracties, muziek en meer.

  8. Aantal bezoekers

  Het Oktoberfest trekt jaarlijks enorme menigten. Gemiddeld bezoeken meer dan 6 miljoen mensen het festival, waardoor het een van de grootste jaarlijkse evenementen ter wereld is.

  9. Traditionele maaltijden

  Naast bier zijn er ook heerlijke traditionele gerechten verkrijgbaar op het Oktoberfest. Van pretzels en geroosterde kip tot schnitzels en knoedels, er is voor elk wat wils.

  10. Economische impact

  Het Oktoberfest heeft niet alleen culturele en sociale betekenis, maar het heeft ook een aanzienlijke economische impact op München en de omliggende regio. Het genereert miljoenen euro’s aan inkomsten uit toerisme, horeca en andere sectoren.

  Latest Posts

  Mis dit niet!