maandag, juli 22, 2024
More

  Laatste berichten

  Opleiding spiritueel – geestverruimend vakkenpakket

  Een opleiding spiritueel, is dat eigenlijk iets voor jou? Soms weet je weinig van een bepaald vak of ambacht en trekt het dan toch. Dat is zeker zo bij spirituele studies. Dat komt vooral omdat je ergens weet dat je jezelf met zo’n cursus of opleiding behoorlijk tegenkomt en dan vooral je zwakke of problematische en beperkende kanten. Zo’n studie is dan eigenlijk een enorme spiegel die je je voorhoudt zodat je beter met je energieën leert omgaan, evenwichtiger wordt, de zin van alles ziet en… met een beetje geluk ook gelukkiger wordt! In dit artikel maak je in vogelvlucht kennis met lessen en thema’s die je in een gemiddelde opleiding tegen kunt komen. Zo krijg je een beeld van de educatieve kanten en zaken waar je mee gaat werken.

  Meditatie en filosofie in de opleiding spiritueel

  Leerlingen krijgen les in diverse meditatietechnieken en mindfulness-oefeningen. Zo leer je omgaan met concentratiemedia, met ademhalen en met geleide visualisaties. Vaak krijg je ook kennis van loopmeditatie. Bij het onderdeel filosofie komt natuurlijk boeddhisme en hindoeïsme aan de orde. Ook taoïsme en sjamanisme staan vaak op het programma. Je leert de praktijken van verschillende spirituele stromingen.

  Chakra’s, healing technieken en yoga

  Er is volop aandacht voor chakra’s, de energiecentra in je lichaam. De leerling bestudeert technieken om die chakra’s in balans te brengen en de ontstane energieblokkades op te heffen. Bij de healing technieken komt energetische en spirituele genezing aan de orde. De studenten maken kennis met Reiki, kristal healing en sjamanistische genezing. Vaak is er ook ruimte voor yogalessen, waar niet alleen de lichaamshoudingen maar ook de mentale yoga (Jnana yoga) worden besproken.

  Zelfreflectie, mindset en ethiek in de opleiding spiritueel

  Spirituele groei en zelfreflectie liggen in elkaars verlengde. Studenten leren tijdens de opleiding hoe ze bewustzijn kunnen ontwikkelen, gedachten kunnen observeren en de diepte in kunnen gaan. Er wordt ondertussen ook gewerkt aan het cultiveren van een positieve mindset. De kracht van gedachten en intenties wordt nadrukkelijk uitgelegd. En ook hoe je negatieve patronen kunt omzetten naar het positieve. Er zijn ook lessen over ethiek en moraliteit omdat je hier snel schuldpatronen in ontwikkelt.

  Rituelen, psychologie en praktische toepassingen

  Rituelen en spirituele ceremonies en de symboliek daarvan hebben grote energetische waarde. Die krijgen dan ook aandacht in de gemiddelde opleiding spiritueel. Een lessencyclus is vaak gewijd aan de relatie tussen psychologie en spiritualiteit. Zo leren de studenten inzicht te krijgen in hoe emotionele intelligentie, zelfbewustzijn en persoonlijkheidsontwikkeling verweven zijn met spirituele groei. En naast al de theorie die hierboven opgesomd is, leren studenten ook hoe ze spirituele principes kunnen integreren in het dagelijkse leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Compassie
  • Mindfulness in dagelijkse activiteiten
  • Cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid
  • Ontwapenend begrip

  Tot slot: er zijn spirituele opleidingen die een eclectische benadering voorstaan: daar krijg je te maken met enorm veel kennis die vanuit alle richtingen naar je toe komt. En er zijn opleidingen die een bepaalde spirituele school of stroming vertegenwoordigen en de nadruk op bepaalde tradities leggen.

  Woon een spirituele lezing bij als je een opleiding te veel vindt!

  Latest Posts

  Mis dit niet!