vrijdag, juni 14, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat de Noordelijke IJszee de kleinste ter wereld is…

  De Noordelijke IJszee lijkt misschien heel groot, maar in vergelijking met andere oceanen is deze oceaan juist klein. Het is zelfs de kleinste oceaan ter wereld. Hoe groot is de Noordelijke IJszee nu eigenlijk en hoe groot zijn andere oceanen dan? In dit artikel leggen we je hier alles over uit.

  14 056 000 km²

  De Noordelijke IJszee heeft een oppervlakte van wel 14 056 000 km². Dit is ongeveer even groot als Rusland, dus dat is een behoorlijke grootte. De kustlijn heeft in totaal een lengte van wel 45.390 km (bron 1). De oceaan wordt omsloten door Europa, Azië, Noord-Amerika, Groenland en meerdere eilanden. Het staat in verbinding met de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan.

  72% van het aardoppervlak

  Alle oceanen ter wereld bij elkaar opgeteld nemen ongeveer 72% van het aardoppervlak in beslag (bron 2). Er is dus veel meer water dan land op deze aardbol. Dit water is verdeeld over vijf verschillende oceanen, waarvan de Noordelijke IJszee dus de kleinste is. De Grote Oceaan is de grootste met een oppervlak van wel 165,2 miljoen km². 

  Kleinste oceaan of Middellandse zeetype

  Volgens de Internationale Hydrografische Organische behoort is de Noordelijke IJszee de kleinste oceaan ter wereld. Echter wordt er door sommige wetenschappers binnen de oceanografie gezegd dat de Noordelijke IJszee geen oceaan is, maar het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied. Je zou er dus ook op deze manier naar kunnen kijken.

  Vijf of zeven oceanen

  In principe zijn er vijf verschillende oceanen, namelijk de Grote of Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Zuidelijke Oceaan en de Noordelijke IJszee. In sommige gevallen spreken we ook wel over zeven oceanen. De Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan zijn dan in twee delen verdeeld, namelijk een noordelijk en een zuidelijk deel.

   

  Bronnen:

  Bron 1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_IJszee

  Bron 2: https://nl.wikipedia.org/wiki/Oceaan

  Latest Posts

  Mis dit niet!