dinsdag, juli 16, 2024
More

  Laatste berichten

  Wist je dat papier afkomstig is uit China…

  De Chinees Ts’ai Lun maakte een vel papier uit plantaardige vezels in 105 na. Christus. Dit was een belangrijke uitvinding, omdat het bestuur van China hierdoor makkelijker werd. China maakte daardoor een enorme groei door (bron 1). Er zijn in China echter ook stukken papier gevonden die mogelijk nog ouder zijn. Waarschijnlijk komen deze stukken papier uit de tweede eeuw voor Christus. Er wordt zelfs gedacht dat China al in de zesde of zevende eeuw papier gebruikte. Ondanks dat het niet helemaal duidelijk is wie het papier heeft uitgevonden, weten we toch vrijwel zeker dat het in China is ontstaan.

  Afgekeken van wespen

  De methode die de Chinees Ts’ai Lun gebruikte voor het vervaardigen van papier is helaas verloren gegaan. Er wordt gezegd dat de Chinees de methode bedacht door te kijken naar wespen (bron 2). Zij gebruiken hun speeksel om plantaardige vezels tot een brei te maken. Dit wordt na een tijdje drogen hard en heeft dan iets weg van karton.

  Van China naar Europa

  Rond 610 werd de methode om papier te maken van China naar Korea en Japan verspreid. In de achtste eeuw leerden ook de Arabieren papier maken. Waarschijnlijk deden zij deze kennis op toen zij Chinezen gevangen hielden. Uiteindelijk is de kennis over het vervaardigen van papier door de Arabieren naar Noord-Afrika en Zuid-Europa verspreid tijdens hun veldtochten. Sinds die tijd zijn er langzamerhand verschillende papierfabrieken opgezet in Europa.

  Minder export naar China

  Tot een aantal jaren geleden werden er vanuit Europa miljoenen tonnen oud papier naar China geëxporteerd. Dit papier werd in China gerecycled, zodat het kon worden gebruikt als verpakkingsmateriaal door grote retailbedrijven als Amazon en Alibaba (bron 3). Veel van dit oud papier was vervuild, waardoor China het niet goed kon verwerken. Daarom hebben zij enkele jaren geleden hun eisen aangepast.

  Het oud papier mag nu maar heel weinig vervuiling bevatten, dus vrijwel geen tape of nietjes. Aangezien het heel lastig is om dit zo goed te scheiden, wordt er nu een stuk minder papier naar China geëxporteerd vanuit Nederland. Dit maakt het voor ons moeilijker om papier te recyclen. Het voordeel hiervan is wel dat er meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid op dit gebied.

   

  Bronnen:

  Bron 1: 

  https://nl.wikibooks.org/wiki/Papier/Geschiedenis_van_papier

  Bron 2: 

  https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/155546-van-china-naar-europa-papier.html

  Bron 3:

  https://www.nieuwsbladtransport.nl/scheepvaart/2017/10/03/overschot-oud-papier-door-chinees-importverbod/?gdpr=accept

  Latest Posts

  Mis dit niet!